Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Escaldes-Engordany Nemzetközi Jazz Fesztivál

Escaldes-Engordany Nemzetközi Jazz Fesztivál

Andorra, Andorra

Az Escaldes-Engordany Nemzetközi Jazz Fesztivál a legfontosabb esemény Andorra kulturális életében.

Tovább olvasom

Margineda-híd

Margineda-híd

Andorra, Andorra

A Margineda-híd Sant Julia de Loria bejáratánál Andorra la Vella felé vezető úton található.

Tovább olvasom

Casa de la Vall

Casa de la Vall

Andorra, Andorra

A Casa de la Vall az andorrai parlament és törvényszék épülete, amit a kis állam minden polgára jól ismer és nagyra tart.

Tovább olvasom

Szent István-templom

Szent István-templom

Andorra, Andorra

A Szent István vértanúról elnevezett sok száz éves városi templom Andorrai la Vella esperesének plébániája.

Tovább olvasom

Andorra la Vella

Andorra la Vella

Andorra, Andorra

Andorra le Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa. A 8000 lelkes kisváros a nyári főszezonban megtelik turistákkal.

Tovább olvasom

Milyen város Andorra?

A spanyol és francia határon fekvő Andorra 464 km2-s területével a legnagyobb miniállam Európában. Az kis ország völgyei nehezen megközelíthetőek, népe olyan nyelvet beszél, amelyet csak kevesen értenek, története különleges, határai majd egy évezrede mozdulatlanok. Az apró országot a Pireneusok szinte elvágják a külvilágtól, elszigetelt kis világ, amelynek a szokásai és sajátosságai oly idegenek.

Andorrának nincsenek nagy nevezetességei, a turisták körében mégis egyre népszerűbb kitűnő és olcsó síterepei miatt, nyáron pedig a közeli spanyol városokból tesznek ide kisebb kitérőt a turisták.

A régészeti feltárások alapján Andorra valószínűleg már a bronzkor előtt is lakott volt. Sírleletek, urnamezők, bronzkori szerszámok kerültek elő több helyen is. Az andorrai hagyomány szerint Charlemagne, Nagy Károly alapított itt államot 784-ben. A terület a IX. században előbb Urgel grófjának birtoka volt, majd az urgeli püspökség tulajdonába került.

1133-ban VI. Ermegol, Urgel grófja az egyháznak adományozta Andorrát, az erdők és legelők használatának jogát azonban az ott élőknek hagyta. A püspök nem sokáig élvezte vagyonát, különböző szomszédaival vívott harcban segítségre volt szüksége ezért a Caboet-családnak ajándékozta a területet. A birtok feletti uralom ezt követően ide-oda került. Urgel grófja vissza akarta szerezni a területet, ezért sorozatos, véres csaták kezdődtek. Végül 1278-ban aláírták a Pariatge felosztási okmányt, amely szerint Urgel akkori püspöke és Foix harmadik grófja közösen birtokolja a területet. Ez napjainkig Andorra legjelentősebb egyházi és állami ünnepe. Az államszerkezet pedig a mai napig is fennáll.

A grófi család kihalását követően előbb a francia királyokra, majd a Francia Köztársaságra szállt a hűbérbirtok egyik része. Így ma Andorra "társtulajdonosa" a Francia Köztársaság mindenkori elnöke. Sokak szerint a közös tulajdonlásnak köszönhető, hogy Andorra minden háborúból kimaradt.

Andorra napjainkban igazi adóparadicsom. Az államban nincsenek egyenes adók, forgalmi adót is csak az italfélékre és a benzinre vetettek ki. Ez valóságos bevásárlóparadicsommá tette is kis országot. 

Andorrába nem művészeti élményekért jönnek a turisták, inkább a boltok gazdag választéka és az andorrai hegyek vonzzák őket. Kis gyalogtúrával, némi hegymászással percek alatt olyan festői tájakra juthatunk, ahol elfeledkezhetünk arról, hogy csak néhány km-re vagyünk a nyüzsgő településektől.

Andorra Galériák

Andorra la Vella
Andorra, Andorra Látnivalók
Husa Cèntric****
Andorra, Andorra Szállás
Rostes al mel
Andorra, Andorra Vendéglátás
Kézműves termékek
Andorra, Andorra Vásárlás
Illa-tó
Andorra, Andorra Szabadidő
Bikaviadal
Andorra, Andorra Szórakozás

Kolozsvár

Kolozsvár

Milánó

Milánó