Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Illa-tó

Illa-tó

Andorra, Andorra

Aki igazán kedveli a természetjárást, az a Madriu-patak völgyében nagyon szép kirándulást tehet.

Tovább olvasom

Santa Coloma

Santa Coloma

Andorra, Andorra

Santa Colomában található Andorra legszebbnek tartott temploma, amelyet a XII. században építettek.

Tovább olvasom

Sant Vicenc-kastély

Sant Vicenc-kastély

Andorra, Andorra

A Sant Vicenc-kastély részben helyreállított maradványa 200 méterre magasodik Santa Coloma község fölé.

Tovább olvasom

Síelés

Síelés

Andorra, Andorra

Soldeu 1825 méter magasan fekszik a tengerszint felett, igazi síparadicsom változatos pályákkal és szállodákkal.

Tovább olvasom

Casa de la Vall

Casa de la Vall

Andorra, Andorra

A Casa de la Vall az andorrai parlament és törvényszék épülete, amit a kis állam minden polgára jól ismer és nagyra tart.

Tovább olvasom

Milyen város Andorra?

A spanyol és francia határon fekvő Andorra 464 km2-s területével a legnagyobb miniállam Európában. Az kis ország völgyei nehezen megközelíthetőek, népe olyan nyelvet beszél, amelyet csak kevesen értenek, története különleges, határai majd egy évezrede mozdulatlanok. Az apró országot a Pireneusok szinte elvágják a külvilágtól, elszigetelt kis világ, amelynek a szokásai és sajátosságai oly idegenek.

Andorrának nincsenek nagy nevezetességei, a turisták körében mégis egyre népszerűbb kitűnő és olcsó síterepei miatt, nyáron pedig a közeli spanyol városokból tesznek ide kisebb kitérőt a turisták.

A régészeti feltárások alapján Andorra valószínűleg már a bronzkor előtt is lakott volt. Sírleletek, urnamezők, bronzkori szerszámok kerültek elő több helyen is. Az andorrai hagyomány szerint Charlemagne, Nagy Károly alapított itt államot 784-ben. A terület a IX. században előbb Urgel grófjának birtoka volt, majd az urgeli püspökség tulajdonába került.

1133-ban VI. Ermegol, Urgel grófja az egyháznak adományozta Andorrát, az erdők és legelők használatának jogát azonban az ott élőknek hagyta. A püspök nem sokáig élvezte vagyonát, különböző szomszédaival vívott harcban segítségre volt szüksége ezért a Caboet-családnak ajándékozta a területet. A birtok feletti uralom ezt követően ide-oda került. Urgel grófja vissza akarta szerezni a területet, ezért sorozatos, véres csaták kezdődtek. Végül 1278-ban aláírták a Pariatge felosztási okmányt, amely szerint Urgel akkori püspöke és Foix harmadik grófja közösen birtokolja a területet. Ez napjainkig Andorra legjelentősebb egyházi és állami ünnepe. Az államszerkezet pedig a mai napig is fennáll.

A grófi család kihalását követően előbb a francia királyokra, majd a Francia Köztársaságra szállt a hűbérbirtok egyik része. Így ma Andorra "társtulajdonosa" a Francia Köztársaság mindenkori elnöke. Sokak szerint a közös tulajdonlásnak köszönhető, hogy Andorra minden háborúból kimaradt.

Andorra napjainkban igazi adóparadicsom. Az államban nincsenek egyenes adók, forgalmi adót is csak az italfélékre és a benzinre vetettek ki. Ez valóságos bevásárlóparadicsommá tette is kis országot. 

Andorrába nem művészeti élményekért jönnek a turisták, inkább a boltok gazdag választéka és az andorrai hegyek vonzzák őket. Kis gyalogtúrával, némi hegymászással percek alatt olyan festői tájakra juthatunk, ahol elfeledkezhetünk arról, hogy csak néhány km-re vagyünk a nyüzsgő településektől.

Andorra Galériák

Andorra la Vella
Andorra, Andorra Látnivalók
Husa Cèntric****
Andorra, Andorra Szállás
Rostes al mel
Andorra, Andorra Vendéglátás
Kézműves termékek
Andorra, Andorra Vásárlás
Illa-tó
Andorra, Andorra Szabadidő
Bikaviadal
Andorra, Andorra Szórakozás

Luxemburg

Luxemburg

Montenegró

Montenegró