Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Andorra

Andorra történet

Andorra, Andorra, Történet

Andorra története

Andorra, Andorra, Történet

A spanyol és francia határon fekvő Andorra 464 km2-s területével a legnagyobb miniállam Európában. Az kis ország völgyei nehezen megközelíthetőek, népe olyan nyelvet beszél, amelyet csak kevesen értenek, története különleges, határai majd egy évezrede mozdulatlanok. Az apró országot a Pireneusok szinte elvágják a külvilágtól, elszigetelt kis világ, amelynek a szokásai és sajátosságai oly idegenek.

Andorrának nincsenek nagy nevezetességei, a turisták körében mégis egyre népszerűbb kitűnő és olcsó síterepei miatt, nyáron pedig a közeli spanyol városokból tesznek ide kisebb kitérőt a turisták.

A régészeti feltárások alapján Andorra valószínűleg már a bronzkor előtt is lakott volt. Sírleletek, urnamezők, bronzkori szerszámok kerültek elő több helyen is. Az andorrai hagyomány szerint Charlemagne, Nagy Károly alapított itt államot 784-ben. A terület a IX. században előbb Urgel grófjának birtoka volt, majd az urgeli püspökség tulajdonába került.

1133-ban VI. Ermegol, Urgel grófja az egyháznak adományozta Andorrát, az erdők és legelők használatának jogát azonban az ott élőknek hagyta. A püspök nem sokáig élvezte vagyonát, különböző szomszédaival vívott harcban segítségre volt szüksége ezért a Caboet-családnak ajándékozta a területet. A birtok feletti uralom ezt követően ide-oda került. Urgel grófja vissza akarta szerezni a területet, ezért sorozatos, véres csaták kezdődtek. Végül 1278-ban aláírták a Pariatge felosztási okmányt, amely szerint Urgel akkori püspöke és Foix harmadik grófja közösen birtokolja a területet. Ez napjainkig Andorra legjelentősebb egyházi és állami ünnepe. Az államszerkezet pedig a mai napig is fennáll.

A grófi család kihalását követően előbb a francia királyokra, majd a Francia Köztársaságra szállt a hűbérbirtok egyik része. Így ma Andorra "társtulajdonosa" a Francia Köztársaság mindenkori elnöke. Sokak szerint a közös tulajdonlásnak köszönhető, hogy Andorra minden háborúból kimaradt.

Andorra napjainkban igazi adóparadicsom. Az államban nincsenek egyenes adók, forgalmi adót is csak az italfélékre és a benzinre vetettek ki. Ez valóságos bevásárlóparadicsommá tette is kis országot. 

Andorrába nem művészeti élményekért jönnek a turisták, inkább a boltok gazdag választéka és az andorrai hegyek vonzzák őket. Kis gyalogtúrával, némi hegymászással percek alatt olyan festői tájakra juthatunk, ahol elfeledkezhetünk arról, hogy csak néhány km-re vagyünk a nyüzsgő településektől.

Forrás: Kis Csaba: Európai miniállamok

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!