Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Meritxell

Andorra, Andorra, Látnivalók

Meritxell

Andorra, Andorra, Látnivalók
  • Cím: AD100 Our Lady of Meritxell Andorra

Meritxell szentélye az ország legnagyobb tiszteletben tartott egyházi épülete. Mögötte áll a zarándokház-fogadó.

A legenda szerint egy kislány valamikor az ezredforduló környékén az út menti virágágyásban egy kis szoborra bukkant. A szobrot Canillo falu templomába vitték, de onnan első este eltűnt, másnap újra a virágágyásban találták meg. Másnap Encampba vitték, de onnan is visszakerült a virágágyásba. Ekkor rájöttek, hogy a Madonna vissza akar térni oda, ahol először bukkantak rá, így egy kis kápolnát emeltek a tiszteletére.

A kápolna sok évszázada áll fenn, sokszor alakították át, így ma nem lehet tudni pontosan, hogy milyen is volt eredetileg.

Belsejében szép barokk oltárt találunk, a fölötte lévő emelvényen két Madonna-szobor látható. Az egyik az eredeti meritxelli szobor, amelyről megállapították, hogy a X. századból való. Beceneve: Fapapucsos Madonna, mert a kb. 80 cm-es ülő alak lábán fapapucs van. A másik szobor a XV. századból származik.

Minden évben szeptember 8-án Andorra településeiről Meritxellbe jönnen a zarándokok. 1873 óta Madonna ünnepe az ország hivatalos ünnepe is. Ekkor bizonyosodtak meg róla, hogy a közös uralomról szóló okmányt szeptember 8-án írták alá.

Kinek ajánljuk: Hívőknek kihagyhatatlan.


Meritxell
Andorra, Andorra
Copyright: Angela LLop   Forrás: flickr

Andorrai Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!