Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Casa de la Vall

Andorra, Andorra, Látnivalók

Casa de la Vall

Andorra, Andorra, Látnivalók
  • Cím: Carrer Major, 4, AD200 Andorra la Vella, Andorra
  • Telefon: 376 821 234

A Casa de la Vall az andorrai parlament és törvényszék épülete, amit a kis állam minden polgára jól ismer és nagyra tart. 

A mindössze kétemeletes épület a XIV. században erődített családi fészek volt. Hátsó oldalán erős saroktorony, vele átellenben áll a kis kiugró torony, lőrésekkel. Megvan az egykori gyilokjáró nyoma. Falai vastagok, ellenállhattak az ostromnak.

Bejárata keskeny és kicsi. Amikor 1580-ban ide költözött a tanács, a Consell, a bejárat fölé elhelyezték az ország címerét, igaz a most látható címer későbbi, 1761-ből való.

A vastag tölgyfa kapu nyitva áll, elsőként a konyhát tekinthetjük meg, amely ma a helytörténeti múzeum része. A tűzhelyen ott állnak a régi kondérok, üstök, nyársak, a falon fokhagymafűzér lóg.

Az épület legszebb része a rusztikus, fagerendás mennyezetű faborításos tanácsterem. Kétoldalt vannak a tanácsurak vörös bársony karosszékei, középen a tisztségviselők emelvénye, két oldalán a két társherceg, középen a pápa fényképe.

A tanácsteremben kapott helyett a híres hatzáras szekrény. A hatalmas, szépen faragott szekrénynek valóban hat zára van. A parókiák delegációjának vezetői őrzik benne külön-külön a hat kulcsot, és csak együtt nyithatják ki a hat szekrényt. Itt őrzik a miniállam legféltettebb iratait.

A tanácsteremhez egy kis kápolna csatlakozik, a csodatevő szent urgeli püspöknek, Szent Ermengolnak kápolnája. Az épület több szobája ma múzeum. Néhány régi képet, több falfestményt és egy-két érdekes szobrot tekinthetünk meg.Casa de la Vall
Andorra, Andorra
Copyright: kerimoff2000   Forrás: flickr

Andorrai Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!